top of page
Arts met jongen in rolstoel praten

Maatschappij en welzijn

Dit zijn de richtingen die wij aanbieden in de tweede graad binnen het domein maatschappij en welzijn:

Inhoud van het studiedomein

Ben jij geïnteresseerd in het functioneren van het menselijk lichaam, de complexe dynamiek van de maatschappij, het gedrag van individuen, lifestyle, voeding, gezondheid, agogiek, …? Dan ben je wellicht op zoek naar een studierichting waarin de mens en de maatschappij centraal staan.

Je houdt van creatieve uitdagingen en je hebt de wens om mensen te begeleiden of zorg te dragen voor anderen. Je kijkt met een wetenschappelijke blik naar mens en maatschappij, altijd kritisch en onderzoekend.

Binnen dit studiedomein staat het verhogen van het lichamelijk, psychisch of sociaal welbevinden van mensen centraal. Soms richt je je op specifieke doelgroepen of op individuen die in onze samenleving zorg of ondersteuning nodig hebben. Zowel een gezonde als persoonlijke levensstijl spelen hierbij een cruciale rol. De te behandelen thema’s worden benaderd vanuit menswetenschappelijke invalshoeken, allemaal ondersteund door relevante aspecten van natuurwetenschappen. 

Humane wetenschappen

Humane Wetenschappen in de tweede graad staat voor een boeiende reis door filosofie, kunst, sociologie en psychologie! Ben jij die nieuwsgierige geest die verlangt naar een dieper begrip van het menselijk bestaan? Heb je een scherp inzicht in complexe leerstof, en ben je in staat om verbanden te leggen en logisch te redeneren?

In de studierichting Humane Wetenschappen word je uitgedaagd om te filosoferen over de essentie van de mens, de wereld om ons heen, het ethische vraagstuk van goed en kwaad, en de zoektocht naar geluk en de zin van het leven. Je ontwikkelt  analytische vaardigheden en je leert kritisch te kijken en te luisteren naar kunst, waarbij je kunstwerken analyseert vanuit een kunsthistorisch perspectief.

Je ontrafelt de mysteries van de menselijke geest door kennis te maken met zowel klassieke psychologische als sociologische theorieën. Je ontdekt hoe deze theorieën verweven zijn met de hedendaagse samenleving en hoe ze van invloed zijn op het gedrag van individuen. 

D-finaliteit

image.png

Maatschappij & welzijnswetenschappen

Ben jij geïntrigeerd door sociologie en psychologie en wil je de diepten van het menselijk bestaan doorgronden? Heb je een scherp analytisch vermogen en kun je logisch redeneren? Dan is deze studierichting uit de doorstroomfinaliteit perfect voor jou!

In Maatschappij- en Welzijnswetenschappen staan filosofie, kennis en wijsheid centraal. Vraagstukken over goed en kwaad, geluk en de zin van het leven… het komt allemaal aan bod! Daarnaast ontwikkel je analytische vaardigheden en leer je verbanden leggen. Je verdiept je in maatschappelijke problemen en ontdekt het fascinerende gedrag van mensen, allemaal vanuit levendige voorbeelden en real-life contexten. 

In deze uitdagende studierichting krijg je de tools in handen om de complexiteit van de samenleving te begrijpen en een positieve impact te maken op de wereld om je heen.

D-finaliteit

image.png

Maatschappij en welzijn

Fascineert de ontwikkeling en het gedrag van mensen jou, en wil je je graag verdiepen in de vakgebieden anatomie en fysiologie? Dan is de studierichting Maatschappij en welzijn uit de dubbele finaliteit misschien geschikt voor jou. 

Via boeiende opdrachten ga je actief aan de slag met leerstof gericht op indirecte zorg, zorgverlening en begeleiding. Je ontwikkelt daarbij niet alleen essentiële kennis, maar ook praktische vaardigheden die cruciaal zijn voor een succesvolle toekomst in maatschappelijke dienstverlening.

Wat deze studierichting extra bijzonder maakt, is de focus op sociale en communicatieve vaardigheden.

Je leert niet alleen effectief te communiceren, maar ook pedagogisch te handelen, waardoor je een solide basis legt voor een toekomst in de sector van zorgverlening en begeleiding.

Via specifieke onderwerpen die aan bod komen, zoals toegepaste fysiologie en anatomie van de mens evenals psychologie (met aandacht voor determinanten van gezondheidsgedrag en ontwikkelingspsychologische domeinen in verschillende levensfasen), ontwikkel je een diepgaand inzicht in de diverse facetten van het vakgebied.

D/A-finaliteit

image.png

Zorg en welzijn

In de studierichting Zorg en Welzijn, word je ondergedompeld in de  ontwikkeling van de mens en verken je de rijke diversiteit van de samenleving. Je maakt kennis met diverse doelgroepen, waaronder kinderen en ouderen, en je ontwikkelt essentiële sociale en communicatieve vaardigheden om op een empathische wijze met (kwetsbare) personen om te gaan.

Je krijgt praktische taken uit de thuiscontext onder de knie, zoals voeding bereiden, boodschappen doen, schoonmaken en activiteiten begeleiden. Bovendien word je ook aangemoedigd om diepgaand te reflecteren over je eigen denkwijze en handelen. Je wordt geprikkeld door de diverse gezondheidsaspecten die niet alleen het lichamelijke, maar ook het psychische en sociale welzijn omvatten.

De richting Zorg en Welzijn bereid je voor op een betekenisvolle rol in de zorgsector en die je in staat stelt bij te dragen aan het welzijn van anderen en de maatschappij als geheel.

A-finaliteit

image.png

Moderealisatie en textielverzorging

In de studierichting Moderealisatie en Textielverzorging komen creativiteit en vakmanschap samen om unieke modecreaties te realiseren. Heb jij een passie voor de modesector en vind je voldoening in het vervaardigen van accessoires en trendy kledingstukken? Dan is deze richting iets voor jou.

Je perfectioneert je motorische vaardigheden door je te verdiepen in diverse afwerkingstechnieken.

 

Van stik- en afwerkingstechnieken tot het beheersen van strijk, retouches en onderhoud, elke les biedt waardevolle inzichten en praktische ervaring die essentieel zijn voor een succesvolle carrière in de modewereld.

Maar dat is nog niet alles: je ontwikkelt ook de nodige communicatieve en commerciële vaardigheden. Zo leer je niet alleen hoe je je creaties kan presenteren, maar ook hoe je klanten kan overtuigen. Ook in de lessen Frans en Engels ligt de nadruk op communicatieve vaardigheden die direct toepasbaar zijn in de modesector. 

A-finaliteit

image.png
bottom of page