1e Graad

VERNIEUWDE BREDE 1e GRAAD VOOR EEN BETERE ORIËNTATIE

Op 1 september 2019 wordt het startschot gegeven voor de modernisering van het secundair onderwijs.  De observerende en oriënterende functie van de 1e graad wordt hierbij nog meer benadrukt  Je krijgt alle kansen om je interesses en capaciteiten te ontdekken en te ontwikkelen. Via verschillende beheersingsniveaus zal je worden uitgedaagd om het beste van jezelf te geven. In Mater Dei krijgen alle leerlingen tijdens 27 lesuren een brede basisvorming.
In het 1e leerjaar A is er de keuze tussen pakket 1 met verdieping/uitbreiding of pakket 2 met remediëring. Je zal hierdoor op een gepaste manier je eigen mogelijkheden kunnen verkennen waarbij de persoonlijke en gerichte studiekeuze nog meer de bovenhand krijgt.
Heb je niet alle leerstof uit de lagere school begrepen of verworven, dan start het secundair onderwijs voor jou in het 1e leerjaar B. De belangrijkste onderwerpen worden nog eens herhaald en de nieuwe leerstof wordt op een aangepast tempo in kleinere groepen onderwezen.
Ook in het 2e jaar is er een groot pakket gemeenschappelijke vorming. Daarnaast kan je uit een aantal basisopties kiezen. Zo krijg je een beeld voor je toekomstige studiekeuze. Pas vanaf de 2e graad spraken we trouwens over studierichtingen.
Zo krijgt elke leerling in de 1e graad zijn gepaste pakket: eentje dat uitdaagt of eentje dat eerder een duwtje in de rug geeft.

Keuzepakket Verdieping/uitbreiding

Bovenop de brede basisvorming krijg je nog extra uitdaging voor de vakken Frans, Nederlands en wiskunde. Je krijgt verdiepende en verbrede leerstofdoelen voorgeschoteld.  Deze abstracte leerstof wordt toegepast op andere interessegebieden en daagt uit tot meer zelfstandige verwerking.

Keuzepakket Remediëring

De brede basisvorming wordt geremedieerd voor de vakken Frans, Nederlands en wiskunde. Je krijgt hier extra tijd, extra uitleg en extra oefeningen om de basisdoelen te bereiken.  Op je eigen tempo herhaal je  die leerstofonderdelen die voor jou nog moeilijk blijken.

1B optie differentiatie 

In het eerste leerjaar B wordt de leerstof uit de basisschool nog eens aan een rustig tempo herhaald.  Zo krijg je de kans om in kleine groepjes tekorten uit de basisschool weg te werken. Eén lesuur per week wordt er voor de vakken Nederlands en wiskunde gedifferentieerd. In 1B mag je ook regelmatig je handen uit de mouwen steken en maak je verschillende creatieve stukjes.  Je leert vaardigheden die bij je later beroep belangrijk zijn: samenwerken, interesse en inzet, uitvoeren van opdrachten, stipt en ordelijk weken.

Talenturen

We vinden het belangrijk dat je in het 1e jaar uitzoekt wat je interesseert, wat je graag doet, wat je talenten zijn. Hiervoor krijg je tijd en ruimte tijdens 2 talenturen per week. Voor de invulling van deze talenturen kies je bij inschrijving 1 atelier dat je meer wil verkennen. Je kiest uit: creatief atelier, culinair atelier, artistiek atelier, expressief atelier en STEM-atelier. Je leerkrachten maken je op een boeiende, interactieve, uitdagende manier nieuwsgierig en dagen je hierbij uit om het beste van jezelf te geven.

Elke leerling kiest uit 5 verschillende ateliers:

Creatief atelier

Ben je een handige harry?  Kriebelt het om creatief aan de slag te gaan? Zou je graag sieraden ontwerpen, decoratie in elkaar knutselen, met naald en draad werken, timmeren …? In dit atelier ga je creatief aan de slag met allerlei materialen, technieken en gereedschappen!

Culinair atelier

Heb je interesse in alles wat met voeding te maken heeft? Wat is gezond en evenwichtig? Heb je feeling met creativiteit in de keuken en oog voor hygiëne? Neem je graag initiatief in een keuken, heb je goede tafelmanieren en spreekt een leuk gedekte tafel je aan… ? In dit atelier kan je deze talenten verder ontwikkelen!

Artistiek atelier

Geniet je van kunst en het creëren ervan? Voel je je graag kunstenaar? Ben je benieuwd naar andere culturen? Denk maar aan linosnede, ruimtelijk werken met papier-maché, digitale fotobewerking …   In het kunstatelier maak je met behulp van een heleboel technieken een heus kunstwerk!

Expressief atelier

Droom je er wel eens van om acteur of actrice te worden? Breng je graag een strip tot leven? Hou je ervan om gedichten expressief voor te dragen? Zou je willen leren omgaan met podiumstress?  In het expressief atelier maak je via allerhande expressievormen en rollenspellen kennis met de theaterwereld in al zijn facetten. Misschien creëren we wel een eigen toneelstuk!

STEM-atelier

Zegt programmeren jou iets? Dagen wetenschappelijke, technologische en/of wiskundige vraagstukken jou uit? Ontwerp je graag spitstechnologische snufjes die je kan gebruiken in het dagelijkse leven? In het STEM-atelier ga je aan de slag met onderzoeksvragen en worden jouw methodieken aangereikt om zelf oplossingen te bedenken!

2e leerjaar

In het tweede leerjaar kies je een basisoptie. De basisopties in het tweede leerjaar dienen als kennismaking zodat je kan ontdekken waarvoor je aanleg en belangstelling hebt. Vanuit je ervaringen zal je dan in de 2e graad een studierichting kunnen kiezen.

2e leerjaar basisoptie Moderne wetenschappen/STEM

Heb je na een jaar nog lang niet genoeg van STEM? Wil je met veel eigen inbreng wiskunde, wetenschappen en technologie naar je hand leren zetten? Kan je het hoge tempo nog aan voor de theoretische vakken? In dat geval kies je voor Moderne wetenschappen/STEM. Deze basisoptie is een afsplitsing van Moderne wetenschappen met nog meer nadruk op wetenschappen en wiskunde. De leerlingen vertrekken vanuit onderzoeksvragen en zoeken antwoorden op wetenschappelijke, technologische en wiskundige vraagstukken. Deze richting is een ideale voorbereiding op wetenschappen en STEM in de tweede graad.

2e leerjaar basisoptie Moderne wetenschappen

Ben je geïnteresseerd in wetenschappen? Wil je meer leren over de socio-economische maatschappij? Zet je graag je tanden in verdiepende en uitbreidende leerstof? Dan is Moderne wetenschappen misschien iets voor jou. Goede resultaten in het eerste leerjaar A vormen een belangrijke basis voor deze optie. Er worden voornamelijk theoretische vakken gegeven. Moderne wetenschappen bereidt je voor op verder studeren in het ASO.

2e leerjaar basisoptie Sociale en technische vorming

Heb je een brede interesse voor de sociale en wetenschappelijke wereld? Verwerk je de leerstof graag aan de hand van eenvoudige experimenten? Dan is Sociale en technische vorming misschien iets voor jou. ‘Mens en milieu’ en ‘natuurwetenschappen en techniek’ zijn twee pijlers binnen deze basisoptie. De meeste leerlingen zullen na deze theoretisch-technische basisoptie verder studeren in het TSO. Daarom beperken we de meeste leerstof tot de basis.

Beroepsvoorbereidend leerjaar

Volgde je vorig schooljaar het eerste leerjaar B? Dan kan je nu starten in het beroepsvoorbereidend leerjaar (BVL). Ook wie uit het eerste leerjaar A komt en vooral talent heeft om praktisch te leren, kan in het BVL terecht.

Naast de basisvorming , maak je kennis met twee beroepenvelden die in onze school verder worden uitgebouwd in de tweede en derde graad. Op het einde van het BVL maak je een keuze voor een van beide of een andere beroepsopleiding.

De beroepenvelden in onze school zijn Mode en Verzorging-voeding.

Delen