1e Graad
VERNIEUWDE BREDE 1e GRAAD VOOR EEN BETERE ORIËNTATIE
Op 1 september 2019 werd het startschot gegeven voor de modernisering van het secundair onderwijs. De observerende en oriënterende functie van de 1e graad wordt hierbij nog meer benadrukt. Je krijgt alle kansen om je interesses en capaciteiten te ontdekken en te ontwikkelen. Via verschillende beheersingsniveaus zal je worden uitgedaagd om het beste van jezelf te geven.
In het Mater Dei-Instituut krijgen alle leerlingen van het 1e jaar tijdens 27 lesuren een brede basisvorming. Heb je niet alle leerstof uit de lagere school begrepen of verworven, dan start het
secundair onderwijs voor jou in het 1e leerjaar B. De belangrijkste onderwerpen worden nog eens herhaald en de nieuwe leerstof wordt op een aangepast tempo in kleinere groepen onderwezen.
Heb je het getuigschrift van de lagere school behaald, dan begin je in het 1e leerjaar A. Daar kan je kiezen tussen pakket 1 met verdieping of pakket 2 met remediëring. Je zal hierdoor op een gepaste manier je eigen mogelijkheden kunnen verkennen waarbij de persoonlijke en gerichte studiekeuze nog meer de bovenhand krijgt. In het 2e jaar besteden we 25 lesuren aan gemeenschappelijke vorming. Ook hier heb je de keuze tussen pakket 1 of 2. Daarnaast kan je een aantal basisopties kiezen. Op die manier krijg je een beeld voor je toekomstige studiekeuze. Pas vanaf de 2e graad spreken we trouwens over studierichtingen. Zo krijgt elke leerling in de eerste graad een gepast pakket: eentje dat uitdaagt of eentje dat eerder een duwtje in de rug geeft.
1A en 2A
Keuzepakket met verdieping
Bovenop de brede basisvorming krijg je nog extra uitdagingen. Je krijgt verdiepende en verbredende leerstofdoelen voorgeschoteld. Deze abstracte leerstof wordt toegepast op andere
interessegebieden en daagt uit tot meer zelfstandige verwerking.
Ben je een leerling voor deze optie?
Je hebt de basisschool vlot doorlopen. Je behaalde voor alle vakken goede tot heel goede resultaten. Je houdt wel van extra uitdaging.
Keuzepakket Remediëring
De focus ligt op de basisdoelen. Je krijgt hier extra tijd, extra uitleg en extra oefeningen om deze doelen te bereiken. De brede basisvorming wordt geremedieerd.
Ben je een leerling voor deze optie?
In de basisschool ging het voor jou meestal vlot, maar met sommige onderdelen had je het moeilijker. Soms had je wat meer uitleg nodig.
1B en 2B
In 1B wordt de leerstof uit de basisschool nog eens aan een rustig tempo herhaald. Je krijgt de kans om in kleine groepjes tekorten uit de basisschool weg te werken. Eén lesuur per week
wordt er voor de vakken Nederlands en wiskunde gedifferentieerd. Je mag ook regelmatig je handen uit de mouwen steken en je maakt verschillende creatieve stukjes. Je leert
vaardigheden die bij je later beroep belangrijk zijn: samenwerken, interesse en inzet, uitvoeren van opdrachten, stipt en ordelijk werken.
Ben je een leerling voor de B-stroom?
In de basisschool ging het voor jou allemaal wat te snel. Je behaalde je getuigschrift niet. Je had dus heel wat problemen met één of meerdere vakken. Je hebt bovendien belangstelling voor praktijk en werkt graag met je handen.
In 2B krijg je de kans om meerdere interessegebieden te ontdekken.
Talenturen 1e jaar
We vinden het belangrijk dat je in het 1e jaar uitzoekt wat je interesseert, wat je graag doet, wat je talenten zijn. Hiervoor krijg je tijd en ruimte tijdens 2 talenturen per week. Voor de invulling van deze talenturen kies je bij inschrijving 1 atelier dat je meer wil verkennen. Je kiest uit: creatief atelier, culinair atelier, artistiek atelier, expressief atelier en STEM-atelier. Je leerkrachten maken je op een boeiende, interactieve, uitdagende manier nieuwsgierig en dagen je hierbij uit om het beste van jezelf te geven.
Elke leerling kiest uit 5 verschillende ateliers:
Creatief atelier
Ben je een handige harry? Kriebelt het om creatief aan de slag te gaan? Zou je graag sieraden ontwerpen, decoratie in elkaar knutselen, met naald en draad werken, timmeren …? In dit atelier ga je creatief aan de slag met allerlei materialen, technieken en gereedschappen!
Culinair atelier
Heb je interesse in alles wat met voeding te maken heeft? Wat is gezond en evenwichtig? Heb je feeling met creativiteit in de keuken en oog voor hygiëne? Neem je graag initiatief in een keuken, heb je goede tafelmanieren en spreekt een leuk gedekte tafel je aan… ? In dit atelier kan je deze talenten verder ontwikkelen!
Kunst atelier
Geniet je van kunst en het creëren ervan? Voel je je graag kunstenaar? Ben je benieuwd naar andere culturen? Denk maar aan linosnede, ruimtelijk werken met papier-maché, digitale fotobewerking … In het kunstatelier maak je met behulp van een heleboel technieken een heus kunstwerk!
Expressief atelier
Droom je er wel eens van om acteur of actrice te worden? Breng je graag een strip tot leven? Hou je ervan om gedichten expressief voor te dragen? Zou je willen leren omgaan met podiumstress? In het expressief atelier maak je via allerhande expressievormen en rollenspellen kennis met de theaterwereld in al zijn facetten. Misschien creëren we wel een eigen toneelstuk!
STEM-atelier
Zegt programmeren jou iets? Dagen wetenschappelijke, technologische en/of wiskundige vraagstukken jou uit? Ontwerp je graag spitstechnologische snufjes die je kan gebruiken in het dagelijkse leven? In het STEM-atelier ga je aan de slag met onderzoeksvragen en worden jouw methodieken aangereikt om zelf oplossingen te bedenken!
2e leerjaar
In het tweede leerjaar kies je een basisoptie. Voor de leerlingen van 2A bieden we volgende opties aan: Economie en organisatie, Maatschappij en welzijn of Moderne talen en wetenschappen.
De leerlingen van 2B ontdekken binnen de basisoptie Maatschappij en welzijn drie verschillende interessegebieden: lifestyle, lichaamszorg en voeding. Het verkennen van je aanleg voor deze basisoptie kan je helpen bij de keuze van een studierichting in de 2e graad.
Basisoptie in 2A
- Ooit al eens van een kamishibai gehoord? Ontdek dit Japanse verteltheater en beleef een Aha-erlebnis!
- Bezoek je mee de plekken uit verhalen als ‘Around the world in 80 days’ met Google Lit trips?
- Denk je dat je dialect spreekt? Ontvang een ‘spiêkmadolle’ wanneer je ontdekt wat ‘een stutte mè koas en espe’ betekent!
- Wil je nieuwe werelden ontdekken in verhalen geschreven in verschillende talen?
- Hoe komt het dat we blijven staan op de grond? En waarom blijft demaan in een baan rond de aarde?
- Hoe werkt een rollercoaster?
- Hoe maak je elektriciteit met citroenen en hoe ontstaat bliksem?
- Zinkt een blikje cola en wat met een blikje cola light?
- Kan je een ei doen zweven in water? Hoe werkt een duikboot?
Geprikkeld door deze vragen? Je kiest best voor Moderne talen en wetenschappen 2A.
Basisoptie in 2A
- Heb je je al eens afgevraagd waarom die nieuwe IPhone duurder is dan de Samsung variant?
- Wil je later de bedrijfswereld in?
- Mijn nieuwe trui … welke invloed heeft dit op het milieu?
- Oh nee, spammail, wat nu?
- Die pizza op mijn bord, waar komt hij vandaan?
- Wat als een ziekenhuis alleen maar winst wilde maken? Wordt gezondheidszorg dan onbetaalbaar?
- Bol.com, vandaag besteld morgen in huis, toch?
- Vul je ook vaak je gegevens in op formulieren? Wat doen ondernemingen met al mijn onlinedata?
Benieuwd naar een antwoord op deze vragen? Je kiest best voor Economie en organisatie 2A.
Basisoptie in 2A
- Heb je jezelf al eens ondergedompeld in mindfulness? Heb je kwaaltjes waarvan je de oorsprong niet kent?
- Wil je aan de slag gaan met tips en tricks om te groeien in een gezonde levensstijl?
- Neem je af en toe tijd voor jezelf, neem je tijd om te ontstressen?
- Kijk je graag naar anderen, wil je graag alles gezien hebben, probeer je het gedrag van anderen te verklaren?
- Ben je mee met de laatste nieuwe trends, kledingstijlen en verschillende culturen? Heb je interesse in kunstgeschiedenis?
- Vind je het moeilijk om in groep je plek te vinden, of neem je vaak te veel de leiding? Hoe kan je conflicten vermijden en oplossen?
- Gebruik jij ook al kartonnen rietjes en herbruikbare winkeltassen?
- Ben jij een online shopaholic of geef je eigen kledij een 2de leven?
- Waarom kies je niet eens voor een gezonde snack zoals hummus in een wrap, een soep van vergeten wintergroenten en een havermout smoothie?
- Heb je al eens een goed doel gesteund, wil je eens iets doen voor De Warmste Week?
Is je antwoord vaak ‘ja’? Je kiest best voor Maatschappij en welzijn 2A.
Basisoptie in 2B
- Benieuwd naar tips om jezelf of anderen te maquilleren zoals je favoriete influencer dat doet?
- Weet jij welk huidtype jij hebt?
- Zou je graag met een decibelmeter rondlopen op school om na te gaan hoeveel lawaai hier gemaakt wordt?
- Twijfel je soms welke kleuren wel of niet bij jou passen?
- Ben je een zomer- of wintertype?
- Zou jij graag je lievelingsgerechtje willen klaarmaken? Hou je ervan om de feesttafel te versieren met zelfgemaakte decoratie?
- Kan jij een lekkere maaltijd samenstellen voor 3 euro?
- Wat denk jij ervan om een hip herbruikbaar boodschappentasje te maken?
- Yoga jij mee?
Kan je niet wachten om te starten? Je kiest op onze school voor Maatschappij en welzijn 2B.